Meslek hastalıklarını nasıl önleriz?

Meslek Hastalıklarını Nasıl Önleriz?

Kauçuk ve Plastik Ürünlerin İmalatı, Slovenya

Sorun:

Kauçuk imalatı, yüksek seviyede fiziksel zorlanma ve tekrarlayan hareketler ile karakterize edilen ağır bir endüstridir. Çalışanın kas iskelet sistemi üzerindeki yük ağırdır.

Alınan önlem:

İşyerlerinin detaylı bir ergonomik analizi, Savatech tarafından yürütülen yıllık risk değerlendirme denetiminin bir parçasıdır. İş sağlığı ve güvenliğini yönetmek için işletme, 2004 yılında uluslararası OHSAS 18001 standardına (http://www.ohsas-18001-occupational-health-andsafety.com) paralel olarak standartlaştırılmış bir prosedür üretmiş ve belgelendirmiştir. Yöneticiler, çalışanlar, İSG uzmanları, işyeri hekimleri ve diğer uzmanlardan oluşan çok disiplinli bir ekip ergonomik problemleri değerlendirmiş, çözümler önermiş ve bunların uygulanmasını izlemiştir. İşle ilgili kas iskelet sistemi hastalıklarını önlemek için kapsamlı bir önlemler seti uygulanmıştır. Bunlar; elle taşımayı, eğilmeyi ve tekrarlayan hareketleri azaltmaya yönelik teknik iyileşmeleri içermiştir.

Bir yük hareket ettirilirken, risklerin önlenmesi hakkında pratik bilgilerin yanı sıra, üretim süreçlerinin yöneticilerine ve planlayıcılarına “yükün yeniden yerleştirilmesi kodu” kılavuzu sağlanmıştır. Önleme kampanyası; eğitim kurslarını, ilgili bilgilerin bir bültende ve gazetede yayımlanmasını ve bir çizim yarışmasını içermiştir. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve fiziksel egzersizler hakkında tavsiyeler sunan “Fiziksel aktivite ile daha iyi bir sağlığa” adlı bir el kitabı tüm çalışanlara dağıtılmıştır. Uzman eğitmen, bu egzersizleri pratik olarak göstermiştir.

Elde edilen sonuçlar:

Bu girişim, 2004 yılından 2007 yılına kadar hastalık izinlerini %28.8 oranında azaltmış ve çalışanların memnuniyetini artırmıştır. Ağır endüstride çalışılmasına rağmen, hastalıktan dolayı işe devamsızlığın, ülke ortalamasının altında olduğu saptanmıştır.

İşletmenin büyüklüğünden dolayı maliyet 4 milyon Euro olmuştur. Bununla birlikte, hastalık izinlerinde yaşanan azalma gibi doğrudan faydalar halihazırda 1.5 milyon Euro tasarruf sağlamıştır. Uzun vadede karların maliyetleri aşması beklenmektedir.

 

Kaynak: İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, Yıl:11 Sayı: 52 Ekim - Kasım - Aralık 2011, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü